Navigation Menu+

Wie heeft mijn andere halfje brood?

Posted on Feb 11, 2014 in Idee, Levenskunst | 0 comments

Halfje brood

Laatst bedacht ik me dat er iedere dag miljoenen broden door de helft gesneden worden en dat beide helften ergens anders belanden. En dat werd een heerlijk gedachtenexperiment: ‘wie zou de andere helft van mijn halfje brood hebben?’

 

De mevrouw bij de bakker weet het misschien nog wel. Die leuke meneer met die vrolijke bruine ogen en lachrimpeltjes. En een klein kwartier later kwam ik dan het andere halfje halen. Of de jongen bij de Albert Heijn zou geheime stickers kunnen plakken op het brood, of waarschijnlijk kan dat totaal niet, omdat het het hele systeem zomaar zou ontwrichten.

 

Misschien deel ik mijn brood met een brallerige Gooise kakker met een benzinezuipende auto? Met een uitkeringstrekkende debiel in rolator die altijd sjekkies rookt langs de singel? Juist met een studentikoze juffrouw met die kleine schoentjes die nu helemaal in zijn? Met een oude meneer die kunsttanden heeft?

Terwijl ik mijn brood eet, realiseer ik me dat de andere helft misschien wel  gegeten wordt door een baby die voor het eerst in haar prille leven brood eet. Na vier dagen wordt gebruikt om paneermeel mee te maken. Door een lieve opa met schattige kleindochter met pluche roze oorwarmers om de eendjes mee te voeren. Door een konijn wordt verorberd.

Met kaas en stroop. Humus. Misschien wel met mayonaise en een frikadel. Roomboter en pure hagelslag. Gerookte zalm met avocado en honing-dille dressing voor op brood.

Misschien eten we nu wel precies tegelijkertijd! Hapje voor hapje! Quantum-filosofisch gezien is ons brood dan gedeeltelijk in superpositie. Het wordt tegelijkertijd op meerdere plekken geconsumeerd.

En zo zie je maar weer dat we, ook in zoiets banaals als een brood, allemaal intens verbonden zijn met elkaar. Heerlijke bespiegelingen allemaal. Zo over een vers half brood. Weet je, beste lezer, misschien hebben wij, zonder het te weten, al ooit een broodje gedeeld samen. Dat is toch een verwarmende gedachte.

 

(foto gestolen van http://vrolijkekonijnenhol.blogspot.nl/p/voeding.html)

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>