Navigation Menu+

Wanneer is de toekomst uitgevonden?

Posted on Apr 26, 2013 in Filosofie, Snel uit de pols | 0 comments

holeman

Alles in ons leven is ooit uitgevonden. Het wiel. Elektriciteit. Seks. En zo ook de toekomst. Hé. Dat is interessant. De toekomst uitvinden. Hoe zou dat er uit hebben gezien? Wie zou voor het eerst de toekomst hebben uitgevonden? Ik stel me het volgende gesprekje voor.

 

1.500.000 AD. Diep in Afrika, dat wellicht toen nog Pangea heette (of zit ik er dan 250 miljoen jaartjes naast?)

 

We zien een groep holbewoners. Het leven is hard en zwaar. De holbewoners zijn ook hard en zwaar. Toch zijn er zwaardere klussen en makkelijkere klussen. Eén van de holbewoners is eigenlijk maar een luie donder. Een vervelende optater. Zo’n etterbak waarvan je meteen weet: “die zit in mijn allergie”.

 

De stam draait samen als een geoliede machine en al het werk dat gedaan moet worden, wordt samen gedragen. Op de etterbak na. Die draagt helemaal niets, niets bij en niets aan. Hij gebruikt alleen maar wat zijn stamgenoten binnenbrengen en levert er niets voor terug. Zo’n uitzuiger. En jammer genoeg hebben de stamgenoten geen flauw idee wat ze er tegen kunnen doen. Want… de etterbak heeft namelijk iets wel dat de anderen niet hebben. En dat is hersencapaciteit. Inbeeldingsvermogen. En daarmee de mogelijkheid om te liegen en te bedriegen.

 

“Wil jij de elandhuid schrapen?”

“Ja hoor, dat wil ik wil doen. Maar dat doe ik niet vandaag. Dat doe ik morgen.”

“Wat is morgen?”

“Morgen is niet vandaag.”

“Wat is vandaag?”

“Vandaag is de dag die nu aan de gang is. Morgen is de dag die na de dag van vandaag komt.”

“Hoe kan het er dan zijn als het niet vandaag is?”

“Omdat het er morgen is.”

“Oh. Uh. Ok dan.”

 

De volgende dag.

 

“De elandenhuid is niet geschrapen. Ik heb het je gevraagd. Wil jij het doen?”

“Ja hoor, dat wil ik doen. Ik doe het morgen.”

“Wat is ‘morgen’ ook alweer?”

“Morgen is de dag die niet vandaag is.”

“Oh ja. Uh. Ok dan.”

 

De volgende dag.

 

“De elandenhuid moet worden geschrapen. Doe jij het?”

“Ja hoor. Ik doe het morgen.”

De ander haakt af. De etterbak lacht in zijn vuistje.

 

En toch: wij zouden nog harder moeten lachen. Want wanneer je heel erg filosofisch nadenkt over de begrippen ‘vandaag’ en ‘morgen’ is er maar één conclusie die je kunt trekken. Namelijk dat ‘morgen’ niet bestaat. ‘Morgen’ is altijd niet vandaag. En aangezien er alleen maar vandaag is, is ‘morgen’ niets anders dan een manier om vandaag te bepalen wat je in de volgende ‘vandaag’ gaat doen. Of de ‘vandaag’ daarna. Of de ‘vandaag’ die nog 2504 dagen ver weg is. Wanneer we de uitvinding van de toekomst alleen maar hiervoor zouden gebruiken, dan zou de wereld er een stuk anders uitzien. Dan wordt de toekomst weer zoals het is bedoeld, namelijk om de energie van vandaag te richten zodat je zelf bepaalt wat er naar je toe gaat komen. Wat je toekomt. En dan is het ineens zo zwaar nog niet. Of zo licht. En dan geldt weer de prachtige uitspraak van Alan Kay: “the best way to predict the future is to invent it”. 

Hoe zit het met jouw toekomst? Ben je er veel mee bezig? Droom je vaak weg? Zet je doelen neer vandaag zodat je actiever werkt aan wat jou toekomt in een volgende morgen?

 

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>