Navigation Menu+

Man is the best medicine for man

Posted on Feb 21, 2013 in Communicatie, Levenswijsheid | 0 comments

man is medicine for man

 

“Alleen is maar alleen…” Een waarheid als een koe. Niemand wil voor altijd alleen zijn. Alleen is maar eenzaam. En een beetje zielig. En vooral ongewenst. Toch ken ik het gevoel dat ik met niemand in contact wil, dat ik met niemand wil praten, dat ik iedereen maar stom en vervelend vind. Een rare gewaarwording, want de behoefte die daaronder ligt, gaat alleen maar over samen zijn, gekoesterd worden, ingebed voelen en me veilig weten in een veilige liefdevolle wereld met veilige liefdevolle mensen. Die andere mensen. Kennelijk is dat stuk in mij beschadigd, dat soms de spelregel: ‘iedereen is stom, ik ben beter af alleen’ de bepalende spelregel wordt.

man is medicine for man

Je hebt van die dagen dus, dat ik met niemand in contact ga, dat alles wat binnenkomt te veel is, en dat ik vind dat er teveel debielen op de wereld zijn.

En ook op zo’n dag drink ik wel eens thee. Via de Jungiaanse principes van de synchroniciteit, of gewoon ‘stom toeval’ (als dat je beter ligt) kies ik een Yogi Tea zakje met de intense tekst: “Man is the best medicine for man.”

Zo eenvoudig. Zo simpel. Zo waar. En tegelijkertijd kan dat een wereld van me af zijn en weet ik niet hoe ik de miljoenen kilometers die ertussen liggen moet overbruggen.

En toch is deze zin een van de essentiële pijlers van het wetenschepper-gedachtengoed en de Sprankel-methodiek. Het gaat om je in verbinding weten. Samen met andere mensen om je heen, samen met alle gelaagdheden in jezelf, samen met de bloemen en de bomen. En soms doet contact nu eenmaal zeer. De oplossing daarvoor is om in contact uit contact te gaan. Om te vertellen tegen je omgeving dat je nu even niet in contact kunt; omdat je bent gekwetst, omdat die opmerking net in het verkeerde keelsgat schiet, omdat je moe bent en bang bent om uitgeput te raken. Allemaal zeer legitieme redenen om even ‘dicht te gaan’ en je terug te trekken. Wanneer je in contact uit contact gaat, kan de wijsheid en troost van de ander naar je toe stromen en zul je zelfs, op dat moment (juist op dat moment), ervaren dat ‘man is the best medicine for man’.

 

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>