Navigation Menu+

Huis tuin en keuken EMDR

Posted on Apr 4, 2015 in Coaching, Inzicht, Levenskunst | 0 comments

tong uit concentratie

EMDR is een fascinerende methode om langs effectieve en snelle manier ‘foute oude’ herinneringen die op een verkeerde plek in je brein zijn opgeslagen en daar voor veel last en pijn zorgen van deze lading te ontdoen. Het idee erachter is dat je opnieuw deze herinneringen aan gaat en tegelijkertijd zorgt voor een grote cognitieve belasting (via snelle oogbewegingen of klikjes in je oren) zodat je hersenen de herinnering op een nieuwe plek in je brein kunnen opslaan waar deze minder belastend is en minder pijn geeft (meer lezen, klik hier).

Je doet dit samen met een EMDR-therapeut omdat er een mooi en goed protocol is gemaakt om de herbeleving aan te kunnen gaan zonder dat je er in verzuipt. Maar je kunt dit ook met jezelf doen, als je denkt dat je genoeg mentale en psychische spierballen hebt om jezelf te begeleiden. Wanneer je voelt dat je in oude traumatische stukken beland en je geraakt wordt door de herinnering (omdat je moet huilen, of je levensenergie uit je wordt geslagen, of je in elkaar zakt, of je existentieel machteloos voelt) ga dan heel snel met je tong in je mond van links naar rechts bewegen in het horizontale vlak. Dit vraagt namelijk dusdanig veel coördinatie dat je wel uit de pijn van de herinnering moet gaan om de taak uit te kunnen voeren én je voelt meteen de lading van je af glijden. Daarin ‘herschrijf’ je jouw ‘fout geschreven software’ en kan je verstand een nieuwe ervaring opdoen dat die herinnering ook niet pijnlijk hoeft te zijn en dan zal het dié herinnering vasthouden omdat die meer constructief en verbeterd is dan die andere. Het heeft nu voor het eerst namelijk een keuze.

 

Je tong is een bijzonder apparaat. Los van dat we als volwassene mensen ons voedsel er mee verplaatsen naar de plek waar het daadwerkelijk verteerd wordt, uiten we er onze seksuele affectie mee en uiten we onze zielenroerselen  omdat het onze woorden helpt articuleren. Bij kinderen zie je dat wanneer ze helemaal opgaan in een taak de tong uit de mond komt in opperste concentratie.

Er is zelfs het verhaal dat het tongweefsel wordt gevormd uit de cellen die ook het hart vormen bij je conceptie en dat daarmee de tong op cellulair niveau intens verbonden is met het hart. Alleen dat al is een prachtige intuïtieve verklaring voor waarom je met je tong je grootste verdriet en pijn kunt helen in de wijsheid van je Hart.

 

Let op: deze methode is alleen veilig als je genoeg mentale en psychische spierballen hebt. Dat wil zeggen dat je goed geaard bent in jezelf, je innerlijke wereld hebt verkend en weet op welke (rare) plekken je kunt uitkomen én hoe je er weer kunt weg gaan. Als je jezelf niet herkent in deze beschrijving en toch intense last en pijn hebt van oude trauma’s die je misschien nog niet eens als zodanig erkent, ga dan niet experimenteren maar zoek een goede therapeut.

 
 
foto gevonden op https://wittyburg.files.wordpress.com/2011/12/concentration_myrtleandeunice.jpg

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>