Navigation Menu+

Coach in gesprek met badkamermaker

Posted on Apr 21, 2013 in Coaching, Levenswijsheid | 0 comments

badkamer

Wat zou de overeenkomst kunnen zijn tussen een badkamermaker en een coach?

Omdat ik recentelijk een nieuwe badkamer liet maken in mijn huis (mocht je nog een expert nodig hebben, bel André) raakte ik uitvoerig in gesprek met de maker ervan. Wonder boven wonder kwamen we erachter dat er ongekend veel parallellen tussen onze twee werkzaamheden zaten. Hij als aannemer-, loodgieter-, timmerman- en electrawonder; ik als inwijdingen-verlenende-verandermanager-gedragontwerpende coach. Ik deel er graag een aantal:

  • Een badkamer bestaat bij de gratie van goed leidingwerk. Een gezond mensenleven bestaat bij de gratie van goed doorstromende energiesystemen zonder weerstand.
  • Het lijkt om het uiteindelijke resultaat te gaan, maar dat bestaat bij de gratie van langdurig werk aan de binnenkant.
  • Wat duurt dat binnenwerk stiekem toch lang!
  • Als het binnenwerk eenmaal gedaan is, is niet meer zichtbaar hoeveel werk, bloed, zweet en tranen daarin hebben gezeten en wonderbaarlijk gezien geldt dat wanneer het af is, je tóch kunt vergeten dat het zo zwaar was.
  • In beide gevallen kan er sprake  zijn van een ‘stiekem’ lek. Je kunt niet zien dat het wegloopt, maar weglopen doet het zeker.
  • Eén enkele fase uit het werk (stucadoor, tegelzetter; kapper, kledingmetamorfose, nieuwe baan) levert buitenproportioneel veel effect op (maar dan ook alleen maar op de juiste timing in het proces).
  • Je kunt van tevoren een plan maken, maar dat plan volg je toch nooit en er is altijd meerwerk waar je niet op had gerekend.
  • Iedere fase vraagt zeer zorgvuldige afstemming met allerlei partijen. Beter tijdens het proces bijstellen, dan op het einde aangeven dat je ergens toch niet blij mee bent. Dan is er namelijk niets meer aan te doen (het werk is alweer dicht; het momentum is voorbij).
  • Bij een goede renovatie kun je je aan het eind niet meer voorstellen hoe a) het er in het begin uitzag en b) je zo lang met die oude meuk hebt kunnen doen.

Wellicht nog wel de mooiste les: als je niet al te handig bent in het maken van een badkamer (ik ben daar namelijk niet zo handig in) dan huur je een expert in. Als je niet zo handig bent gebleken in het renoveren van je eigen innerlijke leidingwerk is het ook verstandig om daar een expert voor in te huren. Iemand die al eerder met dat bijltje heeft gehakt en weet welke oplossingen voor welke situaties succesvol zullen zijn.

Net als een badkamer is je eigen innerlijk geen plek voor broddelwerk. Dan loop je te veel risico op onnodige lekkages, vochtplekken en verzakkingen. Neem je eigen levensgeluk serieus en werk ervoor dat je kunt genieten van een goedlopend systeem waar je iedere dag jezelf heerlijk in kunt verzorgen, kunt bijkomen, kunt terugtrekken en in veiligheid je wenkbrauwen kunt epileren!

badkamer muur voor stucadoor badkamer aan het werk badkamer plafond badkamer rotte vloer

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>